Friday, November 16, 2007

God bless America (braak, braak)


Dat is de sticker die op veel auto's is geplakt. Iedere keer als ik het zie krijg ik braakneigingen. Die amerikanen met hun grots SUV's die daar rondrijden en Amerika zo geweldig vinden. Al Gore heeft aangegeven dat we beter op moeten letten op het milieu. Ik geloof dat die boodschap hier nog niet helemaal is doorgedrongen. Begrijp me niet verkeerd: ik ben hier niet ongelukkig. Maar er zijn wel veel dingen die hier zo anders gaan, dat ik er nog niet helemaal aan gewend ben.

Auto's
Een kleine auto is hier een Toyota Camry. Als ik aan mensen uitleg dat wij thuis in Nederland een Renault Clio hebben, dan weten ze ten eerste niet wat dat is. En als ik dan uitleg dat die auto iets kleiner is dan de nieuwe minicooper, dan geloven ze dat gewoon niet. Zo'n kleine auto? Wat kun je daar nou mee? Waarom zouden ze die auto's maken. Een normale auto is dus een SUV oftewel zo'n gooise bak. Die slurpen natuurlijk heel veel benzine. Maar dat maakt niets uit, want de benzine is hier toch goedkoop.

Verwarming
Ons huis heeft in elke kamer een verwarming. Het hele appartementcomplex wordt tegelijk verwarmd. (Stadsverwarming) Maar we hebben geen thermostaat ofzoiets.
Als we het warm hebben moeten we een raam open zetten!De verwarming staat hier veel te hoog. Dit betekent dat we dag en nacht het raam open hebben in alle kamers. Hoezo energie besparen? Ik kan makkelijk met mijn zomerkleren in huis rondlopen. Ons huis heeft stoomverwarming. Door de buizen wordt warme lucht/stoom geperst. Kennen jullie dat geluid als je een stoomstrijkijzer aanzet en je gaat strijken? Nou zo klinkt onze verwarming dus ook. De eerste keer dat hij aanging, midden in de nacht op de slaapkamer, schrokken we wakker. We dachten dat er ergens een gaslek was!

Betalingsverkeer

Het betalingsverkeer in Amerika gaat nog veel met cheques. Ja jullie horen het goed. Die ouderwetse papiertjes die je naar de bank moet brengen. 1x in de 2 weken krijgen we per post een cheque binnen van IBM. Die breng ik vervolgens naar de bank toe. Dan duurt het ook nog eens 5 werkdagen voordat je over het geld kan beschikken. De huur moeten we per cheque betalen en als het even kan alle andere rekeningen ook. Gelukkig kun je ook veel via de telefoon doen. Maar cheques worden nog levendig gebruikt.
We kunnen wel online bankieren. Dat hebben ze wel. Je hoeft je alleen maar aan te melden op de website met je banknummer. Vervolgens maak je een wachtwoord aan en tadaaaa. Je kunt online bankieren. In nederland heb je daar of een apparaatje voor nodig om een veiligheidscode in te toetsen. Maar nee hier gaat het alsof het je emailaccount is. Laten we hopen dat dat maar goed gaat!

Bars/pubs
Iedere bar of cafe hier heeft minimaal 6 flatscreens die aan staan. Om de tv staat een ander sportkanaal op. Dus als je even rondkijkt in de pub kijk je een paar minuten naar ijshockey, football, baseball en bv freefighting. Het is hier heel normaal. Als je als bar geen tv hebt, heb je ook geen klandizie. Jurgen en ik (maar vooral ik) vinden het maar ongezellig. Aangezien Jurgen's aandacht ook naar die tv's wordt getrokken. Mensen kletsen ook veel minder met elkaar. Het is sociaal geaccepteerd om aan de bar te staan met je "vrienden" en bier te drinken en samen tv te drinken.

Zo dat was even wat ik jullie wilden vertellen. Het klinkt misschien heel negatief. Maar het is hier eigenlijk ook wel heel erg mooi. Behalve dat Amerikanen geen smaak hebben en ik heel goed snap waarom ze dol op Amsterdam en Europa zijn. De omgeving hier in Westchester is echt prachtig. Elke dag verbaasd het me weer. Zoveel ruimte, zoveel bomen en bossen en meren. Zoveel wegen, dat als de een vast staat, je gewoon de andere snelweg pakt. Echt die natuur, ik wou dat ik een camera bij me had en elke dag een filmpje kon maken, van bijvoorbeeld de route naar Jurgen's werk.
Voor mensen die op de veluwe wonen of wat verder uit de randstad, klinkt dit misschien wel bekend. Maar voor iemand die Amsterdam gewend is.....het gewoon Waaauw.

5 comments:

Unknown said...

Voor al die tv schermen overal is een oplossing hoor: http://www.tvbgone.com

Unknown said...

Leuk om je haat-liefde verhouding met het Amerikaanse leven zo te lezen. Je kunt dit heel beeldend en concreet overbrengen!

En leuk dat jullie toch een beetje op de promotie waren middels de kaart en de bijdrage aan de applelaptop (had niet gehoeven!)

Keep writing! Jullie kunnen echt leuk schrijven!

X Suus

Unknown said...

De TV B-gone schijnt idd goed te werken. Een tijdje geleden las ik een vergelijkbare ergernis over televisies:

http://www.elharo.com/blog/pop-culture/2007/08/11/wanted-a-quiet-meal/

Klinkt idd niet erg aantrekkelijk, alhoewel ik er in New York niet echt iets van gemerkt heb. Duidelijk te duur gegeten ;)

Anonymous said...

Ha Jurgen en Rebecca,
leuk om die verhaaltjes van jullie te lezen. Ben wel blij dat ik in AMsterdam zit trouwens. al die flat screens in die kroegen, wat een simple minds zijn het toch.

Ik was mijn la op de OT na 4 jaar jaar aan het opruimen, en wat vond ik: een persoonlijke evaluatie van Rebecca (enveloppe was nog niet geopend trouwens) luister goed, dit kun je goed gebruiken in de States.

Rebecca beschikt van nature over en sterke performance. Dit uit zich tijdens de training in lef en communicatie. Zij zegt wat ze denkt. Ontwikkelpunt blijft echter haar vraagstelling en het gedragsgericht interviewen. Ze doet te veel aannames, ze vult de antwoorden zelf in in plaats de klant te laten denken/antwoorden. Gevolg in de praktijk kan zijn dat de verkeerde conclusies worden getrokken.

Bijna 4 jaar geleden.
- en nog niets veranderd:)), gelukkig

Veel plezier nog daar!!!!

Harry

Anonymous said...

Hoi Rebecca,

Ik ben op zoek naar jouw e-mail adres, kun je dat naar mijn Randstadaccount sturen?

Zo te lezen red je het wel daar in de States? 'T ziet er prachtig uit!

Groetjes,
Brenda